top of page
Alternativt grej

 

Her på siden vil alternativt grej omtales og vises. Det kan godt være, at ideerne ikke virker men de vil blive omtalt alligevel, da de kan sætte andre initiativer i gang, så kragejagtens kunst kan udvikles.

Bevægelig kragelokker
Her har jeg fremstillet en bevægelig kragelokker. Den er testet en af de sidste dage i januar 2010. Ideen er lagt på hylden men ikke glemt. Den forventede succes udeblev, men nogle krager blev det da til.

Fra Chr G. har jeg modtaget følgende input:

Ved jagt på stand-og ynglekrager oplever man ofte, at kragerne gennemskuer brugen af uglen, og så må der nye tiltag på banen. Da kragen først yngler som 2 årig, vil de unge knapt 1 årige krager ofte samle sig i større eller mindre flokke, når de bliver jaget ud af de besatte yngleterritorier, og når først sådan en flok har været i ilden et par gange, er de ikke lette at lokke igen. Generelt har krageuglen den fordel, at den på samme måde som en levende ugle også sidder stille, men ellers mener jeg at bevægelse ofte kan være nøgleordet for succes.

Fjernstyret bil

Netop det med at det er nemmere at kunne få kragerne til at slå på noget ude på en åben, flad mark, og samtidig med at det kan bevæge sig og fange kragernes opmærksomhed, kan man på utraditionel vis prøve ved at lave en krage-mobil.

 

Sådan en indretning består ganske enkelt af en kraftig,terrængående fjernstyret legetøjsbil, hvor topdelen er taget af, og der så påsættes en død krage- eller for at gøre det hele lettere, bare et skind af en krage- med udbredte vinger. Sådan en mobil-krage kan med fuldt opladede batterier sendes over 100 meter ud på en åben mark, det kræver dog at man kan finde sådan en plan mark.

 

Det vil ofte kunne lade sig gøre på en nysået, tromlet mark, på en snedækket mark med frosthård skorpe, eller tidligt forår på en vintersædsmark, inden kornet rigtigt er kommet i vækst. Ved at lade den stå ude midt på marken er den meget synlig, og når først den har fanget kragernes opmærksomhed, så fjernstyres den til at køre tilbage mod skjulet. At det så ikke altid går planmæssigt, er en hel anden sag.

Duekarrusel

Duekarrusellen kan være en mulighed ved at montere den med et par krager, men den skal så køre væsentligt langsommere end med duer, ca 20 omdr. i minuttet, og hvis ikke det virker, kan man prøve at udskifte den ene krage med en trafidræbt rovfugl. Et ræveskind, eller endnu bedre en rævebælg der bare er strejfet men endnu ikke garvet, har den fordel, at den er stiv og bred, og derfor bedre ligner en ræv der er ved at fange en krage. Det er ikke alle karruseller der er kraftige nok til at trække sådan et skind, og den skal stå godt fast, da der ofte ikke er ligevægt. Kraftig og hurtig brug af kragekaldet, hvor lyden kommer helt op i et skingert toneleje, vil ofte give en større lokkeeffekt.

 

Legetøjsdrage

For en del år siden, faldt jeg over en legetøjsdrage af plastik og malet som en rovfugl, og den virkede nogle gange også godt, når den står stille i luften som en musende rovfugl, over et dyreskind eller andet spiseligt på jorden. Ofte har man brug for sådan et meget synligt blikfang, som kan lokke kragerne så tæt på, at de kan se hvad der ellers er af spændende lokkegrej på jorden.

 

Død krage

Hvis det der lokker kragerne til området er føde, det være sig på en stubmark - snittede majsmarker i oktober eller vildtagre i det tidlige forår, eller måske et stykke trafikdræbt råvildt, kan kragerne også udvise stor forsigtighed. I mange tilfælde vil de gerne sætte sig i et højt træ med god udsigt over området, og på sikker afstand af lokkegrejet. Det er ikke optimalt, da sådan en levende krage, næsten altid vil lokke de næste krager til at sætte sig i samme træ. Hvis man har en død krage, eller en træliste, hvorpå der er fastgjort et par udbredte kragevinger, kan man prøve at kaste den ud på stubben, men det skal foregå uden at hånden/armen bliver synlig. Selv på flere hundrede meters afstand, vil de fleste krager lægge mærke til det, og mange gange vil den efter et par minutter lette og komme hen og se hvad det var der skete der. I mange tilfælde vil den dog flyve den modsatte vej lige med det samme, men så er man fri for at have en lokke-konkurent siddene der. Det med at kaste en død krage ud på jorden, kan og virke på krager som er på til at flyve forbi lokkegrejet.
Hvis forholdene - afstand, kuglefang m.m.- tillader det, kan man med en velskydende salon-/kraftig luftriffel, have stor glæde af sådan et træ, men de skudte fugle skal apporteres med det samme, da det ellers vil få den modsatte effekt. Netop det kan også udnyttes, hvis man ikke har mulighed for at kunne skyde til træet, kan man med fordel lægge en død krage der, inden trækket begynder.

Hvis man har været ude for at skyde til en krage der bliver lungeskudt, og den derefter hvirvler ned et stykke ude på marken og måske endda med mere eller mindre udbredte vinger, vil man ofte opleve at sådan en død krage kan få alle de næste krager til at slå voldsomt på den døde artsfælde. Det er ikke helt ligegyldigt om den ligger på ryggen eller maven, og specielt hvis den lander på ryggen, kan det bringe kragerne helt i affekt, i særdeleshed hvis det er langt ude på en åben mark. I nærheden af træer er kragerne mere forsigtige, over for om den rovfugl der har slået kragen ihjel, måske stadig sidder inde imellem træerne.
 

Afslutning

I det hele taget drejer det sig om at bruge sin fantasi, og det med at eksperimentere med alternativt lokkegrej, kan ofte give bonus. Alene det, at det er noget kragerne ikke har set før, er en fordel, men det er helt sikkert, at den ultimative lokkefugl bliver (heldigvis) aldrig opfundet

 

bottom of page