top of page

Krager og røde ræve

Vi begynder denne beretning fredag den 22. februar hvor jeg ville ud og kigge efter ræv sent på eftermiddagen. Den mindste dreng Ditlev ville egentlig gerne med så vi kørte afsted for at kunne konstatere, at vi lige nåede frem til Geels Bakke i Holte før en let gråd røbende, at drengen var træt og hellere ville hjem igen.

Vel ankommet til reviret alene små 20 minutter senere valgte jeg, at sætte mig ved det lille engstykke, hvor jeg sidst sad med Ditlev.

Jeg lokkede en del gange uden andet resultat end, at der på et tidspunkt kom to stykker råvildt gående ind på engen. Jeg oplever en gang i mellem, at både råvildt og harer bliver lokket til, når jeg kalder.

Det var en stærk buk som jeg har set gennem nogle år nu. Det var sat lidt uregelmæssigt op og bliver nok nedlagt til sommer.


Da det var blevet godt mørkt pakkede jeg sammen og gik ned mod bilen for at bruge de sidste 5-7 minutter her. Det var stadig mulig, at skyde og jeg har før nedlagt ræve her på vejen tilbage.


Der gik allerede en ræv, da jeg kom derned og i god vind havde den ikke opdaget mig. Jeg traf den lige ved forbenene og ræven var død i skuddet.


Jeg stillede mig op lokkede igen og havde efterhånden opgivet. Da jeg kunne se det hvide bryst fra endnu en ræv stå små 60 meter fra mig. Ræven var lidt usikker og vendte siden til. Netop her skød jeg igen men det resultat, at ræven væltede rundt og forsøgte at komme på benene igen. Denne ræv var også truffet lavt og det var vist kun spørgsmål om få centimeter før en eftersøgning havde været nødvendig. Utroligt nok viste det sig, at dette var en tæveræv som jeg stort set ikke har nedlagt en eneste af i lang tid.

Det er ikke mange gange, at jeg oplever at kunne lægge to februarræve på parade mellem vintergækker og erantis.

Lørdag skulle dagen så bruges på kragerne og jeg var i gang fra 1 time før solopgang.


Jeg valgte at sætte mig ved en allé af asketræer, hvor der ofte trækker krager og skader langs. Min placering af uglen var let og skjulet blev bygget i kanten af et trådhegn.

Nu kunne kragerne bare komme. Det gjorde de så ikke. Jeg fik kun to chancer til krager og de blev begge udnyttet til fulde.


Dagens første krage faldt på marken bag mig, så jeg måtte forcere det høje trådhegn. Kragen havde kroen og munden fuld af majsensilage så den har været tidligt på færde et eller andet sted i nabolaget.

Dagens anden krage kom bagfra og skrålede løs. Den pakkede perfekt og røg til jorden med en dump.

Det var begge store ældre krager, som er de bedste at komme af med, hvis man skal begrænse ynglesuccesen for kragerne.

Da der ikke skete meget mere her kunne jeg lige sætte rævene fra i går aftes og de to krager op til et lille paradefoto.


Da dagen endnu var ung kørte jeg videre til et nyt revir. Her var der godt gang i kragerne og forventningerne var i top, da jeg satte min ugle og en lokkekrage op ved ensilagesilorne.


Kragerne havde dog luret min ankomst og det blev til en enkelt krage mere og en lille håndfuld tamduer.

En fin dag med krage nummer 250 i år og ræv nummer 33 og 34 som måske bliver de sidste i denne omgang.

bottom of page