top of page
Våben og ammunition

 

Krager og skader kan nedlægges med almindelige skydevåben som omfatter både haglvåben - luftvåben og riflede våben med både central som randtænding.

Valget af skydevåben er naturligvis afhængigt af jagtformen man driver. Jeg nedlægger primært fuglene med haglvåben. Det er derfor haglvåben og ammunition, primært vil blive beskrevet her.

 

Det skal anføres, at jeg har en pragmatisk indgangsvinkel til våben og ammunition. Det skal virke for mig og gider ikke bruge tid på en masse teoretiske beregninger og akademisk snak!! Nedenfor er beskrevet mine oplevelser og hvad jeg synes er bedst. Det er derfor vigtigt, at du selv som jæger, forsøger dig frem til netop det, som passer dig bedst.

 

Haglvåben

Mit foretrukne våben er en haglbøsse i O/U i kaliber 12. Den bøsse jeg anvender mest er en Miroku 800. Bøssen er kort og er nogle gange omtalt som en skovbøsse. Dette passer mig fint, da jeg ofte sidder i skjul, hvor pladsen er begrænset.

 

Man kan naturligvis anvende både O/U - S/S - Pump og Halvautomat. Ulempen ved de sidste to er som regel, at afskudte patronhylstre kastes ud til siden. Dette betyder, at de kan være svære at finde men også, som jeg synes er begrænsningen, er det svært at sidde to sammen i et skjul, når hylstrene bliver kastet ud. Man skal under ale omstændigheder have placeret sig rigtigt hvis den ene har en sådan haglbøsse med.

 

Haglbøsse i andre kalibre end 12 kan også anvendes. Til jagt på kragefugle må man jvf. loven (Bekendtgørelse om skydevåben og ammunition) anvende både kal. 16-20 og 28. Kaliber 28 er en dejlig lille kaliber med den fordel, at den ikke larmer specielt meget og derfor være et fint alternativ i mere bynære områder.

Omkring ammunition og pris vil jeg klart anbefale kaliber 12.

 

Ammunition

I kaliber 12 findes de almindelige hagltyper. Her kan nævnes tin, tungsten, bismuth og stål. De tre første er for mig uden betydning, da min jagt foregår i områder hvor stål er lovlige.

 

Omkring valget af stålhagl skal man være opmærksom på, at loven stiller krav og haglmateriale med en massefylde under 9g/cm3skal have en udgangshastig ved (V1,5 ) på over 400 m/s. Da stål har en massefylde under dette kræves altså en udgangshastighed på min. 400 m/s. Det er desværre min erfaring, at mange stålhagl ligger meget tæt på denne grænse.

 

De haglpatroner jeg har bedst erfaring med til kragejagt er stålhagl med haglstørrelser (dansk) i 5-6. Jeg har gennem årene anvendt følgende patronertyper:

FabrikatTypeHaglstørrelseLadningVurderingKommentarPris/stk

 

Nedenstående tabel er min subjektive vurdering. Jeg kan bedst lide at anvende patroner med haglladninger på ca. 28-30 gram og haglstørrelse 6(dk) i stål. Priserne ligger ofte på en 1½-2 kr./stk. Denne kombination mener jeg, giver en fin dækning og behagelig skydning flere dage i træk ved både krager og duer, som jeg nedlægger mange af hvert år.

bottom of page