top of page
Lokkekrager

 

Lokkekrager kan være en fordel at anvende på kragejagten. Ved jagt uden krageugle vil jeg sige, at det er en nødvendighed for at opnå et resultat. Lokkekragerne kan med fordel anvendes sammen med uglen og andre metoder. Dette vil ofte kun forbedre ens chancer.

Man kan som udgangspunkt opdele lokkekragerne i to kategorier - de kunstige og de naturlige krager.

De kunstige krager er fremstillet af et kunstmateriale. De to mest almindelige typer er de rene plastikkrager og dem med flock.

Plastikkragerne er stort set uanvendelige efter min mening. De bliver hurtigt gennemskuet af kragerne. Man kan pålime fjer og vinger fra skudte krager hvilket kan gøre lokkekragerne lidt mere anvendelige. Rigtig gode bliver de aldrig.

Flockkragerne som er en lokkekrage betrukket med noget materiale, der nærmest virker som nervøst velour, er meget bedre end de rene plastik. Disse flockkrager har ikke det unaturlige genskin og dug/vand preller af som på en våd gås. Særdeles brugbare mener jeg. Disse kan fås i to varianter som gråkrage og sortkrage.

Som nedenstående foto viser er flock-kragerne fuldt anvendelige.

De naturlige krager er skudte krager og udstoppede krager.

 

Her kan man på en billig og effektiv måde gøre anvendelse af nogle meget naturtro lokkefugle. Skudte krager kan opsættes med en pind stukket ned i jorden og gennem munden eller man kan skære en pind med en lille tvege og sætte hovedet her. Skudte krager kan endvidere gemmes i fryseren og tages med på jagt senere. Her bør man lige stikke et stykke ståltråd igennem hoved og hals så man kan sætte hovedet i en naturlig stilling når kragen begynder at tø op. Man kan naturligvis også anvende metoden med en pind.
 

Udstoppede krager er de mest effektive lokkefugle, man kan få og anvende efter min mening. Kragens seje skind og fjerdragt gør også, at de udstoppede krager med lidt påpasselighed kan holde mange år.

 

Udstoppede krager kan man finde på f.eks. loppemarkeder eller købe ved en konservator eller privat. Hvis man har mod på det, kan man selv udstoppe sine lokkekrager og med lidt øvelse, kan man opnå fine og brugbare lokkekrager.

 

Opstillingsmønster

 

Her vises nogle figurer at opstillingsmønstre jeg har haft succes med. Jeg vil anbefale den enkelte jæger selv forsøge sig frem.
Lokkekragerne fint kan have hovedet vendt mod vinden. Jeg har dog lavet flere opstillinger med kragerne, hvor de er vendt på forskellige måder og det virker som om, at dette ikke har den helt store betydning.

 

Der er nogle hovedpunkter jeg mener, at man skal/bør overholde:

 

  • Placer dit skjul så du sidder i skygge eller mindst har solen i ryggen

  • Placerer du dit skjul så du sidder i rygvind, skal du være fuldstændig dækket og rolig, da kragerne altid lander mod vinden og vil se dig, så snart du bevæger dig

 

Opstillingsmønster 1a (Sidevind):

Dette mønster er meget simpelt og let at opstille på de fleste arealer man udøver kragejagten på.

Opstillingen kan anvendes hvor vinden kommer fra siden i forskellige vinkler (Lige på-Skråt forfra/bagfra). Kragerne vil ofte lande i den grå zone hvor skuddet let afvikles i skråt sideskud.

Fordelen med denne opstilling er, at kragen har fokus rettet mod lokkekragerne og landingen. Herved kan man let hæve haglbøssen og afgive skud. Afstanden til midten af den grå zone bør ikke overstige 20 meter.Ulempen ved denne opstilling er, at kragen skal passere skjulet og her vil kragen opdage skytten såfremt man ikke forholder sig helt i ro og dækket.Hav tålmodighed når kragen kommer ind. Antallet af lokkekrager kan i princippet være fra en til flere. Jeg anvender altid mellem 2-5 lokkekrager.

Lav en noget større afstand mellem den forreste lokkekrage og den der er tættest på dig.

Såfremt kragen slår af vil den ofte flyve gennem dette hul og er stadig indenfor acceptabel skudafstand. Kommer vinden fra højre kan opstillingen blot spejlvendes.

Opstillingsmønster 2a (Modvind):

Dette mønster er stort set samme opstilling som mønster 1a. Denne opstilling anvendes når vinden kommer forfra eller skråt forfra. Afhængig om man er linksskytte eller ej vil jeg anbefale, at man laver opstillingen henholdsvis venstre eller højre side af skjulet så man får den nemmeste sving i haglbøssen.
Opstillingen skal placeres på den ene af siderne. Laver man opstillingen lige ud fra skjulet vil nogle krager flyve lige over skjulet og opdage skytten. Andre krager vil man aldrig opdage. Såfremt der ikke er andre muligheder bør du lave skjulet med tag så indflyvende krager ikke ser dig.
 

 

 

 


Opstillingsmønster 3a (Rygvind):

Såfremt du har mulighed for at undgå rygvind ved jagt med lokkekrager, vil jeg anbefale dig at gøre dette. Kragerne er meget opmærksomme når de flyver ind og den mindste bevægelse resulterer i, at kragen slår af og skuddet bliver vanskeligt.

Såfremt det er helt umuligt at sidde uden rygvind, bør man flytte opstillingen så meget ud til siderne, at man næsten kommer til at sidde i sidevind. Undgå altid at skulle have opstillingen direkte foran dig. Til duejagt er det sjovt...men ikke til kragejagt!
 


De viste opstillingsmønstre kan altid kombineres med lokkekrager opsat i træer eller på hegnspæle.

bottom of page