top of page

Bukkelam og eftersøgning


Så blev det et bukkelam til min gæst i aften.

Vi kom lidt sent afstad, da vi skulle partere en buk og haren fra i går aftes.

Da vi ankom til reviret, var der ikke nogle dyr fremme. Underligt når det var sådan en flot aften. Der var helt vindstille og man kunne høre alle lyde.

Nogle minutter før solnedgang ville jeg lige rejse mig og kigge ud over marken. Her fik jeg øje på en rå med et enkelt lam. Vi fik hurtigt gjort os klar og på en afstand af ca. 100 meter blev lammet ramt i rent sideskud.

Lammet sprang op i luften og tog en spurt i en kort bue over marken for så at gå i mosen. Det var jo som det skulle være og jeg sagde tilykke til min gæst.

Vi gik ned til påskudstedet og her lå lidt lunge. Nu begyndte mine bange anelser, for der var kun ganske lidt lunge på stedet. Vi kunne følge sporene i den nysåede mark, hvor lammet var gået ind. Jeg var dog fuldt overbevist om, at lammet var forendt og lå et sted herinde, når der var lungeschweiss.

Vi søgte i det tiltagende mørke uden held. Da jeg kom op på marken, gik jeg lidt ind i noget skrub og her rejset et lam. Jeg kunne ikke umiddelbart se om det var det påskudte lam i første omgang og her i oktober, skal man passe på, da lammene ofte trykker, hvis de er væk fra råen. Jeg kunne dog lige ane lammet stå og sveje lidt og kaldte på min gæst, da jeg ikke skulle have afgivet skud, før jeg med sikkerhed vidste hvor gæsten var.

Da han kom kom frem var lammet væk.

Jeg stillede mig i kanten af en græsmark og lod min gæst gå inde i mosen i forsøget på at få lammet ud i det fri og aflivet. Der skete ikke noget og jeg sagde, at vi måtte ringe til en schweisshund. I det samme sprang lammet op og gik forbi mig på få meter og satte sig i kanten. Jeg fik nu fanget lammet af med halsskud. (Sorry for at skyde efter lukketid).

Nu fik vi set hvor lammet var truffet. Skuddet kunne faktisk ikke sidde meget bedre idet kuglen var gået lige gennem lammet på bladet. Da jeg brækkede lammet kunne vi så se, at begge lunger var gennemskudt.

At lammet havde levet i over 20 minutter siden det blev påskudt er mig en gåde.

Kuglen var en Barnes TTSX i 150 gr og .308. Kuglen er nok en anelse for hård og når ikke den ønskede effekt på et lam. Blot en teori.

Comments


bottom of page