top of page

Møllegården og hvalpe


Et par hvalpe fra Møllegården!

Denne aften tog jeg til et revir hvor der også er mange ræve. Desværre har den sene høst bevirket, at det har været umuligt at komme til dem. I bukkejagten så jeg flere gange rævene i rapsen og tænkte, at der måtte være en sommergrav et sted.

Der blev høstet lige før jeg tog afsted til Sverige på bukkejagt, så jeg glædede mig til at komme hjem og prøve rævene her.

Jeg kunne enten parkere ved gården eller ude ved landevejen. Jeg valgte det sidste. På den måde kunne jeg have direkte modvind. Dette var at foretrække af to årsager. Den ene var færten, som ikke ville komme ned til rævene - det andet var, at der var en del vind og hvis jeg kunne skyde i direkte modvind, skulle jeg ikke kompensere for vindafdrift.

Jeg fik listet mig over markerne og havde besluttet, at sidde på en bakketop, hvor jeg kunne overskue store dele af marken. Det kunne blive skudhold på op til 200 meter fra denne position - men i direkte modvind var jeg helt fortrolig med dise afstande.

Vel ankommet til min valgte position, kunne jeg se en hvalp sidde på marken. Afstanden var ca. 180 meter, så jeg forsøgte at lokke lidt for at få den tættere på - ingen reaktion. Jeg fik kravlet lidt frem og tog tre nye målinger med afstandsmåleren. De lå mellem 176 og 178 meter. Denne afstand var lig med et kuglefald på 5 cm. Da ræven sad spidst på, holdt jeg lige under hovedet.

Skuddet gik og den velkendte dumpe lyd bekræftede træf. Jeg så dog en ræv løbe væk, men kunne i kikkerten se, at den skudte ræv lå død på stubben. Så der havde været en makker, jeg ikke havde set!

Der var lidt råvildt på marken og facinerende nok, var der to råer i brunst med hver sin buk efter. Det virkede som om bukkene havde en gensidig aftale om at lade hinanden være. Begge 'hold' løb rundt og rundt. På et tidspunkt stoppede de alle fire op og kiggede mod hegnet, hvor ræven var løbet ind.

I kikkerten kunne jeg nu se en ræv sidde og kigge ud. Afstanden blev målt til lidt over 200 meter. Ræven kom ud på marken og her kunne jeg se, at der var tale om en hvalp. Kuglefaldet på 200 meter er 10 cm. så jeg holdt ca. 5 cm. over ryggen og lod skuddet gå. Jeg kunne ikke høre kugleslag, men så ræven springe op i luften. Den løb så et kort stykke inden jeg mistede den af syne.

På et tidspunkt kom den ene buk på stive ben hen mod skudstedet og stod og kiggede. Så var jeg klar over, at ræven med stor sikkerhed lå forendt på marken.

Jeg besluttede, at få rævene bjærget inden det blev for mørkt. Den første hvalp var truffet lavt på halsen og ræv nummer to var truffet midt på kroppen.

Ræve nummer 31 og 32 i jagtåret.


Comments


bottom of page