top of page

Årets første buk


Så blev det min tur til at nedlægge årets første buk.

Bukken var ikke ukendt på reviret og observeret flere gange, når den trak mellem skoven, markerne og mosen.


I går aftes sad jeg ude i regn og rusk. Her så jeg også bukken. Han gik i læ a noget bevoksning ca. 300 meter fra mig. Jeg kunne nok have listet mig ind på skudhold, hvis det havde været mit ønske. Jeg er dog blevet lidt magelig og jeg sad egentlig ret godt. Jeg lod tilfældighederne råde og tænkte, at bukken måske ville trække langs bevoksningen og ned til mig.

Det gik ikke som ønsket og på et tidspunkt trodsede bukken vejrliget og begav sig over marken i regn og blæst. En enkelt forvirret rå kom forbi lige ved lukketid og så var det bare at traske hjem til gården.

Jeg havde sat vækkeuret til 04:15 og kiggede ud af vinduet. Kragerne og enkelte ravne var allerede på farten og skrålede i morgengryningen.

Mine overvejelser gik nu på, om jeg skulle begynde pürchen fra gården eller køre ud til engen, hvor jeg så bukken i går aftes. Det blev engen og køreturen på den lille kilometer, var måske overkill.

Bilen blev parkeret og hundene fik lige en kort luftetur, inden de igen blev sat i bilen.

Jeg pürchede over marken langs skovkanten. Da jeg kom frem til engene som ligger ned til en lille å, spejdede jeg længe for at se efter aktivitet. Klokken var nu 05:05 og det havde været lovligt at skyde i 7 minutter.


På volden har jeg lavet en lille udgravning, hvor jeg har lagt et bræt. Her kan jeg sidde lidt i læ og samtidigt holde godt øje med et stort område. eg fik sat mig og åbnede min medbragte ½l. sodavand.

Næppe havde jeg åbnet før en buk stod 10 meter fra mig. Bukken havde slet ikke opdaget mig og begyndte at esse. Langsomt fik jeg riflen i anslag og afsikret - for bukken var skudbar. En god ulige seksender.

Bukken essede langsomt parallelt forbi mig. Da den var til godt skud fløjtede jeg. Bukken ænsede mig ikke. Så måtte der kraftigere metoder i brug. Et højt 'BØV' fik bukken til at stoppe op og kigge mod mig. Kuglen sad hvor den skulle og bukken sprang ned af engen for til sidste at stoppe op og langsomt falde bagover.

I min vildeste fantasi kan jeg ikke forestille mig hvordan bukken var kommet så tæt på. Min bedste gæt er, at bukken har siddet på volden, da jeg kom.

Jeg gik ned til bukken og brækkede den. Da bukken skal videre til konservator for hovedmontering, blev den ikke skåret op i halsen.


En fin ulige seksender.


Comentários


bottom of page