top of page

Når alder snyder


På et revir hvor jeg holder et godt øje med råvildtet og følger det over året, kan man til tider blive overrasket.


På et lille engstykke har jeg flere gange observeret en særdeles stærk råbuk som bør ligge i intervallet 105-116 CiC. En god kraftig og høj seksender. Første gang jeg så den var for 2½ år siden under regulering af ræv. Sidste år så jeg den kun et meget kort glimt og i år har jeg set ham to gange.

På engen er sat en stige op som ejeren af arealet kunne benytte til nedlæggelsen af denne buk. Jeg var ikke med selv, men gav nøje beskrivelsen af opsatsen - det er jo nemt, når man har set bukken. Det er nok noget mere vanskeligt, når en seksender så dukker frem på scenen.

Den 16. maj dukkede netop en seksender op på engen. Beskrivelsen over telefonen gjorde dog, at jeg hurtigt kunne afskrive denne som den store.

I går aftes kl. 21:14 kom så følgende korrespondance:


Da jeg kom ned til bukken var det med spænding om det nu var den store. Det vedhæftede foto gav mig dog en nagende tvivl om, at det ikke var den store.

Nu er fotos meget taknemmelige og selv små bukke kn syne store hvis vinklen er 'rigtig' og omvendt. Der var dog ingen tvivl om, at dette ikke var den store.

Denne unge buk kendte jeg og havde filmet sidste år under regulering af ræv fra netop samme stige:


Nå, nu var der ikke noget at gøre ved det. Bukken var jo død.

Jeg brækkede bukken og kørte op til gården. Vi blev enige om, at der bare skulle køres på efter den store - så nu må vi se om det projekt lykkes.

Den nedlagte buk ville jeg tage hovedskindet af, så jeg havde det til en senere hovedmontering.

I dag sad jeg så med dette puslearbejde og i min træthed og iver kom jeg til at snitte øjnranden over - surt show. Så blev den lille times arbejde kasseret.

Nu kunne jeg så koncentrere mig om trofæet og her blev jeg faktisk meget overrasket. For 'den unge buk' havde et særdeles kraftigt slid på tænderne. Jeg vil faktisk vove den påstand, at denne buk er tættere på 7 år end på 5 år gammel. Men vide det med bestemthed kan man aldrig sige - men ung er den næppe!Ja, så var det jo ingen skam, at bukken var blevet nedlagt. Absolut ikke en buk, der havde udviklet en opsats, der var prangende og faktisk særdeles dårligt sat op for området.

Så lærte jeg det!

Commenti


bottom of page