top of page

Hvor gammel var bukken?


Denne aften var jeg taget ud til et fint revir med vårbyg, havre og lidt eng op til noget skov.

Jeg ankom ret sent - og da jeg gik fra bilen, var der kun lidt over ½ time til solnedgang.

Arealet er ret kuperet og i vårbyggen som nu er ankelhøj, kan der til tider stå råvildt, så man skal være vågen og bruge kikkerten godt. Det er dog som regel mest morgen, at dyrene er ude i vårbyggen, når man ankommer.


Jeg brugte kikkerten godt og listede langs skovkanten frem til en eng. Her kunne jeg se en rå gå og esse i kanten. Da den trak ind i rørerne, kune jeg fortsætte mod den udvalgte position. Oppe til højre er en lille skoveneg. Her gik endnu et dyr - meget stort dyr som stadig var i sin grå vinterdragt. Det var med spænding, at jeg ventede på, at den skulle løfte hovedet.


Det var så en rå, der synede enormt. De sidste år har vi flere gange set en 'kæmperå' og dette måtte være den. Den så stadig ret tyk ud, så jeg tænker, at den ikke har sat lam endnu.


På dette areal har jeg de sidste år set en meget velvoksen buk, som absolut er i medlajeklassen. En kammerat så den i efteråret inde i skoven, hvor den sprang over et spor. Jeg har ikke set den i år og heller hørt om, at den skulle være nedlagt, så håbet er der endnu.

Kort før lukketid ser jeg et dyr komme springende inde fra mosen og ud på engen. Allerede da jeg så den først, kunne jeg se, at det var en mindre buk. Bukken stoppede op på engen og kiggede lidt rundt. Bukken var helt skiftet til sommerpels og stod flot i den nedgående sol.

Bukke var ret stor af krop og jeg vurderede, at det ikke umiddelbart var en årsbuk. Opsatsen tydede på årsbuk - men kroppen og holdningen på bukken virkede mere erfaren end årsbukke normalt.

På dette areal har jeg tidligere nedlagt bukke med pudsige og meget svagt udviklede opsatser på trods af, at bukkene havde alder.

Der skulle træffes en hurtig beslutning og jeg valgte, at skyde bukken. Riflen kom i anslag og på ca. 80 meters afstand faldt bukken på stedet.

Da jeg kom frem til bukken kunne jeg konstatere, at kuglen var sat perfekt og bukken var død.


Bukken var stor af krop og vejede 18 kg. brækket. Var det en årsbuk eller en to-årsbuk.....og er tænder skiftet sidste år eller i år? Det manglende slid indikerer en åsbuk - det samme gør de stadig lyse tre forreste kindtænder i overkæben. Den allerede fremtrædende misfarvning og slid af de tre forreste tænder i underkæpen, indikerer så, at bukken er minimum to år.Hvis en anden jæger var kommet med opsatsen og havde spurgt om bukkens alder, ville jeg til min sidste dag have holdt på, at der var tale om en årsbuk - men alt i alt en buk, jeg er tilfreds med at have nedlagt.

Hovedskindet blev hurtigte skåret af, renset for kød og ørene vendt. Så kan det anvendes til hovedmontering.

Comentários


bottom of page