top of page

Gaffelbuk og schweisshund


Den sidste måned har der på en mark været fint med dyr ude. Her er både gaffelbukke og en fin ældre seksender.

Min kammerat Jacob har de sidste fire år været med ude og har hvert år nedlagt en buk. Jacob har nedlagt tre bukke med mig og det er faktisk de eneste bukke, han har nedlagt. Det kunne derfor være sjovt, at få nedlagt en seksender til samlingen. Nu er Jacob ikke trofæjæger men sætter mere pris på hele oplevelsen og skuddet - men en seksender kunne jeg godt fornemme, ikke var helt uinteressandt.

Vi har været ude en del gange i denne sæson uden at få nedlagt en buk. Det har været tæt på mange gange, men den sidste marginal gik altid til bukkens fordel.

Til aften sad vi en fold, så vi kunne overskue en stor mark med vårbyg bag os og foran en havremark.

Der gik lang tid før dyrene viste sig i havremarken. Det var en rå og en mindre buk. Det var en buk Jacob gerne ville skyde og så skulle det forsøges.


Bukken stod fint i havremarken i rent sideskud på ca. 150 meters afstand. Bukken blev truffet og faldt bagover - efter nogle sekunder kom bukken på benene og løb i høj fart ind mod en beplantning.


Vi fandt schweiis på skudstedet, men ikke et spor vi kunne følge. Derfor blev en schweisshund tilkaldt. Det var den rutinerede hundefører Tom Gerrel Nielsen fra Allerød, der hurtigt var på stedet.


Vi mente begge, at der nok var tale om et tapskud. Det er et skud, hvor kuglen har truffet øverst i ryggen og ramt en af torntappene. En buk vil ofte falde direkte til jorden for så at komme på benene igen og løbe væk.


Det er en meget svær anskydning for hunden at få succes med. Det skyldes, at bukken har fuld bevægelighed og mængden af schweiss er begrænset. Hunden skal på hetz og fange bukken. En eftersøgning der ofte kan gå over flere kilometer. Det var de tanker, vi nu stod med.

Prøv simulatoren her: Anatomisk bukkeskydning

Vi fandt hurtigt skudstedet, da vi havde placeret vores ViperFlex her. Så det kan skydestokken også bruges til udover en særdeles stabil skydestilling.

Hunden fandt sporet og efter kort tid, havde hunden fundet den påskudte buk - død. Bukken var ramt perfekt med en hjertekugle og død efter få sekunder fra den var truffet.

En helt fantastisk afslutning på dette års bukkejagt. Alle følelser havde været i spil - fra glæde og spænding til total nedtur for igen at ende i euforisk glæde.

Se video her:Det var samtidig en meget lærerig aften og jeg kan kun opfordre til, at man kontakter en schweissfører, når man ikke kan finde den påskudte buk og er i tvivl om bukken er død. Gå aldrig selv efter en påskudt buk loven foreskriver også, at et tydlig påskudt stykke hjortevildt skal eftersøges.


ความคิดเห็น


bottom of page