top of page

Sol, harer, ænder og fasaner


Denne fredag inden efterårsferien mod Vesterhavet, var jeg inviteret på jagt ved Kirke Såby. vejret var fantastisk med blå himmel og sol.

Vi var 15 jægere og et utal af hunde i en blanding af Labrador, Spaniel og Gammel Dansk Hønsehunde. Det skulle nok får fasanerne på vingerne.

Første såt var en større sø. Her kom en 12-14 fine gråænder på vingerne og jeg fik lavete n doublé. Det vil sige, at jeg fik skudt til to ænder som faldt døde i sivene. Desværre blev den ene and aldrig fundet på trods af flere hundes arbejde.

det var en fin udfarvet gråanddrik. I øvrigt en af de vildtarter jeg sjældent nedlægger, da decideret andejagt ikke ligger som en favorit for mig. Er jeg på jagt og der kommer en and - ja, så nedlægger jeg den. Men jeg tager ikke ud på aftentræk på trods af, at jeg har gode muligheder for at nedlægge ænder.


Den næste såt var egentlig en transportsåt forstået på den måde, at den blot skulle udgøre vores flytning til den næste fasansåt, som var værtens have.

Det var en fin stubmark og selskabet blev sat på linje og så ellers bare fremad. Der var godt med hare i såten og med tre nedlagte og otte observerede hare ud af såten må man sige, at det ikke lige er her, at haren er udrydningstruet. Jeg havde håbet at få en hare her men heldet tilsmilde mig ikke.


De heldige skytter kunne være fornøjet med deres udbytte på den korte haretramp.


Så var det bare at gå op til gården og lægge de nedlagte harer.


Så blev det haven, der skulle afdrives. For en del år siden var jeg gæst her og netop ved et hjørne fik jeg en post dengang som kastede to fine haner af sig. Jeg stod lidt og ønskede, at jeg igen fik denne post - og det gjorde jeg.

Der kom en fin hane som jeg bommede på. Fasaner var der nok af og de fløj ud alle andre steder end hvor jeg stod. Til sidste kom dog endnu en hane som jeg fik i første skud. Dejligt med en fasan.


Et lille depot mens snakken gik lystigt og de netop overstående oplevelser. Der havde måske været en 25-30 fasaner i haven så det var lidt af starter - hvordan skulle de gode såter så gå!


Næste såt var første en gang haretramp inden vi nåede noget tæt skrub - og det var tæt.

Lige da jeg gik ind i skrubbet kom der et stykke råvildt løbende forbi mig. Med løse hunde og dårlig sigt skulle jeg ikke nyde noget af et skud. Der var mange dyr her og min nabopost fik afgivet skud til et dyr. Jeg kunne høre, at det tumlede rundt i det tætte - min nabo råbte, at den var død. Kort efter kom det anskudte dyr dog gående og så meget skidt ud. På ca. 25 meter fik jeg skudt til dyret som faldt sammen. Da vi kom hen til dyret var det stadig ikke forendt. Jeg tog ingen chance i det tætte skrub og afgav et fangtskud til hovedet på dyret.

Dyret var helt sikkert forendt men den korte afstand havde bevirket, at den øverste del af hovedet var skudt væk. Ikke kønt - men effektivt.

Dyret blev hentet på ATVén og brækket.


Såten kastede derudover endnu et par fasaner af sig.


Så blev det en gang haretramp på en gang stub med efterafgrøde af vikke, boghvede og lupin.

Der blev nedlagt et par harer og jeg gik og tænkte, at nu måtte det snart være min tur. Så sprang haren tæt på mig og jeg lod den trække ud, inden jeg afgav et bagskud. Haren rullede og sprang op i luften et par gange. Det var samme reaktion, som når en kanin blev ramt af .22éren i hovedet, så jeg kunne glæde mig over årets første hare.

Der blev ikke nedlagt meget mere og det var tid til parade og ristede pølser. Inden paraden kunne vi sidde ved den hyggelige jagthytte og få talt om dagens oplevelser.


Det havde været en lun dag og flere virkede bekymret over chancen for dehydrering.


En af de mange hunde som fik et velfortjent hvil efter dagens jagt.


Dagens fine parade med et stykke råvildt, seks harer, to ænder og 13 fasaner.

Et så tæt skud på et stykke vildt må kun forekomme i absolut nødstilfælde og udelukkede for at afslutte dyrets lidelser.


Så blev det frokosttid.


Tak for en dejlig dag og godt selskab.


Comments


bottom of page