top of page

Sjællandsmesterskab i Natur- og jagtsti

Opdateret: 17. maj 2019

Lørdag den 11. maj skulle som de foregående mange år anvendes til en dag i konkurrencen og læringens tegn.


Jeg var desværre kommet til skade under løb i skoven og var meget i tvivl om, at jeg kunne deltage. En brækket finger og knogler i min højre hånd, var ikke et optimalt udgangspunkt. Gipsen gjorde også, at jeg ikke rigtigt kunne skuldre bøssen. En lægefaglig vurdering var, at såfremt jeg tapede lillefinger og ringefinder sammen, kunne jeg godt skyde - men det ville nok gøre lidt nas.

Dagens jagtsti skulle foregå på Skovbo Skydebane ved Bjæverskov. Jeg har været her nogle gange både til jagtsti og trofæopmåling og kendte godt vejen ned til de hyggelige lokaler og skydebane.


Jeg ankom lidt tidligt og kunne konstatere, at leder og hjælpere holdt en lille morgenbriefing. Det er prisværdigt, at så mange gider hjælpe med jagtstien, da der skal lægges et stort arbejde i at få en velfungerende og velafviklet dag.


Desværre er der ikke den store tilslutning til sådan et arrangement her på Sjælland i kreds 6 og 7 under Danmarks Jægerforbund som stien gennemføres i regi af. Mange kunne få nogle gode skydninger og hvem ved - man kunne ligefrem lære noget. Fremmødet i dag stod slet ikke mål med den arbejdsindsats, der var lagt. Jeg kunne også forstå, at der var tilmeldte, der slet ikke mødte op. Det er for dårligt og uartigt!


Jagtstikoordinator i kreds 7, Jens Klaus Jensen, kunne byde velkommen til dagens jagtsti eller måske mere politisk 'Natursti', som det vist hedder nu.

Efter en kort og klar instruktion, blev vi fordelt ud til posterne.


Min første post var nummer 5. Her skulle man på haglbøssejagt og lige hvad jeg frygtede med min arm i gips og flere trykkede ribben. Nå, det var bare at gå i gang.

Jeg gør denne post kort og kan kun sige, at meget få lerduer blev ramt og jeg til sidst bare skød, for at få det overstået. Og som lægen havde sagt - ja, det gjorde nas.


Den næste post var lidt mere til mig, da den udelukkende bestod af afstandsmåling.

Der var ti mål og man skulle ramme inden for 10%. Jeg fik 9 ud af 10 her. Kun afstanden til et stykke råvildt gik helt galt. Den stod vist på 13 meter og jeg fik sagt 25.


Dommeren udpeger her et mål, som skal afstandsbedømmes.


Den 7. post var ret sjov og lærerig. Her skulle man gå en bane med i alt 20 forskellige fotos og spørgsmål. Det var både lærerigt og meget varieret med spørgsmål lige fra invasive planter til sporkending.


Ovenfor ses en deltager i gang med et af spørgsmålene. På stien kan man også medbringe sin hund hvilket bare gør dagen mere sjov.


Post 8 var en 'øjnåbner'. Her gik det ud på, at finde og identificere flere objekter som skilte sig ud. Det var en god gang blandet effekter øjet skulle fange.

Som lige erindre var der stenøkse, hundesnor, udstoppet spurv, kastestang, afskudte hylstre, udstoppet lækat og fasanhale samt andre ting som fortaber sig i hukommelsen. Det eneste jeg husker klart var, at jeg fandt alle effekterne.


Post nummer 1 var 20 spørgsmål som dækkede bredt. Jeg blev lidt klogere på, om man skulle have jagttegn for at indsamle gråandeæg fra kunstige reder og så fik jeg regnet forkert på om råen var drægtig i 8 måneder. Det er naturligvis mere rigtigt at sige 10.Så blev det tid til riffeljagt som infoskiltet på post 2 fortalte.

På denne post skulle man sidde i skjulet og svare på forskellige spørgsmål. Da træf ikke talte valgte jeg her, ikke at skyde med udlukkede sige om jeg ville skyde eller ej.


Vildtfigurerne var forskellige og der var krage, gås, ræv, mårhund, råvildt og due.


Et spørgsmål var, om jeg ville skyde til ræven? Ville du selv gøre det?


Post 3 var igen en skydepost og denne gang efter agerhøns. Den blev gennemført med højreduer, så det var forudsigeligt, hvor 'fuglene' kom fra.

Det var ikke dagen jeg kom med mange træf. Jeg fik træf i en enkelt doublé og fik som en selvfølge også nedlagt 'kragen'.


Post 4 som var denne dags sidste var skydepost. Det var til bagduer og her kunne jeg, godt nok ikke særligt jagtmæssigt, tage haglbøssen til skulderen og være klar. Her gik det langt bedre og med en del træf. Sneppen og blishønen må ikke nedlægges efter solnedgang og her fik jeg maksimum point.


Så var det bare at få afleveret sit pointskema så prøvelederen kunne regne og notere.


Præmieoverrækkelsen foregik i højt solskin og jeg må sige, at jagttegnseleverne imponerede. Dels over et højt pointsnit men også over, at have modet til at lære mere.

Tak til hjælpere og koordinator samt deltagerne for en god dag.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page